Baza wiedzy

Prowadzenie analizy ryzyka zgodnie z wymaganiami RODO

Autor: Jakub Wezgraj, Data dodania: , Kategoria: Rozporządzenie ogólne o ochronie danych osobowych (RODO)

Prowadzenie analizy ryzyka, to jedno z kluczowych wymagań, które zobowiązani są realizować zarówno administratorzy danych jak i podmioty przetwarzające dane osobowe na zlecenie. Wymóg ten obowiązuje więc wszystkie podmioty, które mają styczność z danymi osobowymi. Jak na gruncie RODO możemy prowadzić analizę ryzyka w możliwie prosty i skuteczny sposób? Zapraszamy do lektury artykułu.

Przejdź

Monitoring wizyjny w zakładzie pracy - obowiązki pracodawcy po 25 maja

Autor: Jakub Wezgraj, Data dodania: , Kategoria: Aktualności, Rozporządzenie ogólne o ochronie danych osobowych (RODO)

Razem z rozpoczęciem stosowania RODO polski ustawodawca wprowadził do stosowania nową ustawę o ochronie danych osobowych (z dnia 10 maja 2018 r.). W ramach nowej ustawy o ochronie danych osobowych przewidziano zmiany również w innych ważnych aktach prawnych, w tym Kodeksie Pracy. Zmiany dotyczą zasad stosowania monitoringu wizyjnego oraz innych form monitorowania jakie może stosować pracodawca w zakładzie pracy. Jednakże aby wykorzystywanie monitoringu w miejscu pracy było zgodne z obowiązującym prawem, pracodawcy muszą spełnić nowe wymagania.

Przejdź

Rejestr czynności przetwarzania danych zgodny z art. 30 RODO

Autor: Jakub Wezgraj, Data dodania: , Kategoria: Rozporządzenie ogólne o ochronie danych osobowych (RODO), Wymogi ustawowe

Artykuł 30 RODO wprowadza wymagany środek bezpieczeństwa o charakterze organizacyjnym, polegający na obowiązku prowadzenia rejestrów czynności przetwarzania danych.

Tego typu rejestr musi prowadzić zarówno administrator danych jak i podmiot przetwarzający dane na zlecenie innych administratorów.

Co powinny zawierać te rejestry i jak należy je prowadzić?

Zapoznaj się z treścią artykułu.

Przejdź

Do góry