Baza wiedzy

** Bezpłatne szkolenie online ** Prowadzenie analizy ryzyka oraz reagowanie na naruszenia ochrony danych osobowych 22.05.2020 r.

Autor: Jakub Wezgraj, Data dodania: , Kategoria: Aktualności, Rozporządzenie ogólne o ochronie danych osobowych (RODO), Szkolenia i webinary

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie online poświęcone tematyce prowadzenia analizy ryzyka zgodnie z wymaganiami RODO oraz reagowania na naruszenia ochrony danych osobowych (w tym ich klasyfikowania).

Szczegółowy program szkolenia oraz rejestracja dostępna w tym artykule.

Przejdź

Uprawnienia podmiotu danych na gruncie RODO - z którymi najczęściej spotykamy się w praktyce?

Autor: Jakub Wezgraj, Data dodania: , Kategoria: Rozporządzenie ogólne o ochronie danych osobowych (RODO)

Żądanie usunięcia danych, sprzeciw na przetwarzanie, a może kopia danych lub prawo do ich przenoszenia? Czy te określenia pojawiały się już w wiadomościach przesyłanych przez Państwa klientów, pracowników, kandydatów do pracy?

Zapraszamy do przeglądu najważniejszych uprawnień przysługujących podmiotom danych na gruncie RODO. Na czym one polegają i z jakimi obowiązkami wiążą się po stronie administratorów danych? Jak konkretne przedsiębiorstwo powinno zareagować, gdy wpłynie do niego określone żądanie?

W niniejszym artykule w sposób syntetyczny omawiamy kluczowe uprawnienia. Zapraszamy!

Przejdź

Zasady nadawania upoważnień do przetwarzania danych osobowych - poznaj nasz praktyczny poradnik!

Autor: Jakub Wezgraj, Data dodania: , Kategoria: Biblioteka ODOeksperta, Rozporządzenie ogólne o ochronie danych osobowych (RODO)

W grudniu 2019 r. Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych opublikował swoje stanowisko dotyczące zasad nadawania upoważnień do przetwarzania danych osobowych. Stanowisko to nie odbiega od wieloletniej praktyki jaką kancelaria ODOekspert rekomendowała swoim klientom. Cały czas przedsiębiorcy w Polsce mają jednak wątpliwości w komu, w jakim zakresie i w jakiej formie należy wydawać upoważnienia do przetwarzania danych osobowych.

Zapraszamy do zapoznania się z praktycznym poradnikiem dotyczącym obowiązku nadawania upoważnień do przetwarzania danych osobowych zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, autorstwa naszego kolegi, Tomasza Sieńkowskiego.

Przejdź

Do góry