Baza wiedzy

Zasady nadawania upoważnień do przetwarzania danych osobowych - poznaj nasz praktyczny poradnik!

Autor: Jakub Wezgraj, Data dodania: , Kategoria: Biblioteka ODOeksperta, Rozporządzenie ogólne o ochronie danych osobowych (RODO)

W grudniu 2019 r. Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych opublikował swoje stanowisko dotyczące zasad nadawania upoważnień do przetwarzania danych osobowych. Stanowisko to nie odbiega od wieloletniej praktyki jaką kancelaria ODOekspert rekomendowała swoim klientom. Cały czas przedsiębiorcy w Polsce mają jednak wątpliwości w komu, w jakim zakresie i w jakiej formie należy wydawać upoważnienia do przetwarzania danych osobowych.

Zapraszamy do zapoznania się z praktycznym poradnikiem dotyczącym obowiązku nadawania upoważnień do przetwarzania danych osobowych zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, autorstwa naszego kolegi, Tomasza Sieńkowskiego.

Przejdź

Prowadzenie analizy ryzyka zgodnie z wymaganiami RODO

Autor: Jakub Wezgraj, Data dodania: , Kategoria: Rozporządzenie ogólne o ochronie danych osobowych (RODO)

Prowadzenie analizy ryzyka, to jedno z kluczowych wymagań, które zobowiązani są realizować zarówno administratorzy danych jak i podmioty przetwarzające dane osobowe na zlecenie. Wymóg ten obowiązuje więc wszystkie podmioty, które mają styczność z danymi osobowymi. Jak na gruncie RODO możemy prowadzić analizę ryzyka w możliwie prosty i skuteczny sposób? Zapraszamy do lektury artykułu.

Przejdź

100 uczestników na konferencji "Praktyka wdrożenia RODO – jak przed 25 maja 2018 r przygotować się do najważniejszych wymagań?"

Autor: Jakub Wezgraj, Data dodania: , Kategoria: Aktualności, Rozporządzenie ogólne o ochronie danych osobowych (RODO)

Konferencja "Praktyka wdrożenia RODO – jak przed 25 maja 2018 r przygotować się do najważniejszych wymagań?" za nami! Swoją obecnością zaszczyciło nas 100 uczestników. Kancelaria ODOekspert była patronem merytorycznym wydarzenia, a autorem programu konferencji był mec. Jakub Wezgraj, który również poprowadził 2 bloki tematyczne i moderował wystąpienia innych prelegentów konferencji.

Organizatorem konferencji była Polska Platforma Szkoleniowa. Jest to już kolejny bardzo udany projekt realizowany wspólnie przez Kancelarię ODOekspert oraz PPS.

Liczymy na więcej!

Przejdź

Do góry